Det är Vi som är framtiden

 Tänk att vi får bo i mångfaldens Sverige. För Sverige består just av en mångfald av olika förutsättningar, tillgångar och möjligheter. En mångfald av rikedom med kvalitéér av landet, staden, kulturen och naturen. Vi har den bästa av världar och detta är värt att bevara men också att utveckla. 

 

Men det är inte platsen utan det är vi som är Sverige, det är vi som är världsmedborgare och planetskötare. Vi som bott här i generationer eller vi som precis kommit hit. Det är vi som jobbar och det är vi som spelar fotboll. Det är vi som öppnar våra hem för behövande och det är vi som bjuder upp till fest. Det är vi som lär barnen simma och det är vi som plockar upp skräp. Det är också vi som är köerna och det är vi som är utsläppen. Det är vi som vill njuta av naturen och det är vi som väljer politiken.

 

Vi kan därför skapa ett samhälle där vi inte sitter fast i köer, varken till jobbet, till en plats i skolan eller en ny bostad. Vi kan bygga valfrihet att ta sig fram med bil, båt eller buss utan utsläppen som förstör för våra barn. Vi kan se våra barn cykla tryggt till skolan och utan att känna sig stressade, rädda eller otillräckliga. Framför allt kan vi ta till vara på ett samhälle där vi ser värdet i alla individer, där olikheter berikar oss och där mångfalden i våra egenskapar för oss framåt, tillsammans, som samhälle. 

 

Klimatförändringarna kommer dock att ändra spelplanen för både Sveriges livsförutsättningar, liksom övriga världens. Hur vi bygger idag påverkar vår ekonomi och våra barns levnadsvillkor framöver. Vi kan antingen låtsas som om världen inte förändras kring oss och att vi inte blir påverkade. Eller så kan vi planera för ett bättre samhälle som hänger ihop, som är hållbart både ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

 

Vi kan nämligen välja vår framtid och vi i Miljöpartiet har gjort vårt val. Vi väljer att ta ansvar för vår gemensamma framtid. Vi väljer att kämpa för klimatet. Vi väljer en framtid med våra barn. 

 

Jag har valt, har du?

 

/ Carl Ståhle - arkitekt, kommunikatör & digital förändringsledare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0