Carl Ståhle nominerad till språkrör

 
 
Jag accepterar nomineringen till språkrör!
Det är inte ett lätt val för det är nog den viktigaste rollen, i den viktigaste tiden för inte bara Miljöpartiet utan för hela den gröna rörelsen i världen. Och just nu är den gröna rörelsen det stora hoppet för att klara utmaningarna som kommer med klimatkrisen.
Jag tror att jag kan bidra till att vi svenskar och Sverige i EU gör vår del av mänsklighetens största uppgift någonsin. Om jag tror att jag kan bidra kan jag inte annat än att acceptera den oerhört hedrande nomineringen som jag fått till språkrör, fint påhejad med samtal, sms, hjärtan och smileys av familj, vänner, bekanta och en del obekanta.

Vi känner alla till problemet
- utmaningen, klimatkrisen och de existensiella kriserna som mänskligheten står inför. Vi har läst om dem i Rockströms bok och vi ser klimatrörelsen i frustration blockera våra gator samtidigt som vi hör forskare gång på gång hänvisa till nya förödande fakta. Vi känner lukten av dy och avlopp från översvämningarna och vi får rapporter om tjock brandrök beskrivet för oss på nyheterna - FNs generalsekreterare Antonio Guterres sammanfattar det med "Vi är på väg mot ett klimathelvete". Ett helvete som nu börjar vid de 1,5 graders förhöjd medeltemperatur som vi passerat redan denna sommar.

Jag vägrar acceptera ett klimathelvete
- varje tiondels grad räknas, varje tiondel räddar liv
Det finns inget alternativ till; att inte klara av dessa kriser, att minimera skadorna och konflikterna som kommer oftare och oftare ju varmare det blir. Vi måste göra allt vi kan! Jag måste göra allt i min makt och som språkrör öppnar sig möjligheten att göra riktig skillnad. Men det kräver att vi lägger viss prestige åt sidan. Det kräver att vi finner politiska lösningar, utanför boxen. Det kräver att vi skapar breda samarbeten, över parti och blockgränser. Vi behöver ha med hela samhället, alla samhällsklasser, gamla som unga, både kvinnor och män. Vi behöver vara pragmatiska och se att alla är en del av lösningen mot våra gemensamma fiende som är våra gemensamma utsläpp.

Världens megatrender jobbar för oss
Men det kräver att vi också tar tillvara på dem och inte motarbetar. Vi behöver bejaka förändring och utveckling men det innebär inte att vi ska slänga bort allt som är gammalt. Vi behöver balansera de stora trenderna; Globalisering, Demografiska förändringar, Individualisering, Digitalisering, Klimatförändringarna.
Samtidigt som vi ser fördelarna med globaliseringen behöver vi också tänka på oss själva, bli mer självförsörjande. Samtidigt som en åldrande befolkning lägger samhällsbördan på färre behöver rätten till deltid vara ett ekonomiskt alternativ. Samtidigt som individualiseringen gör att vi blir mer självständiga och fria behöver vi utveckla delande och kooperativa modeller som bygger samhörighet. Samtidigt som digitaliseringen och den tekniska utvecklingen med AI kan vara förödande och bygger in oss i ett beroende behöver vi just de verktygen för både ett demokratiskt och jämlikt kunskapssamhälle men kanske framför allt för att klara den sista stora megatrenden, klimatförändringarna.
 
Prata om dagens gemensamma lösningar
Som språkrör vill jag inte ställa höger mot vänster, för då fokuserar vi inte på våra gemensamma lösningar för klimatet. Som språkrör vill jag inte ställa kärnkraft mot vindkraft för då pratar vi inte om våra lösningar som tar bort utsläppen. Som språkrör vill jag inte ställa bilen mot cykeln för då pratar vi inte om våra lösningar för fri rörlighet för alla. Som språkrör vill jag inte ställa kött mot vegetariskt för då pratar vi inte om allas rätt att somna mätta. Som språkrör vill jag inte ställa man mot kvinna, för då pratar vi inte om jämlikhet och allas lika rätt. Som språkrör vill jag inte ställa betong mot trä för då pratar vi inte om begränsade resurser. Som språkrör vill jag inte ställa miljöbudgeten mot försvarsbudgeten, för då pratar vi inte om hur hela budgeten kan jobba för att klara klimatkrisen och dess effekter. Som språkrör vill jag inte ställa rik mot fattig för då pratar vi inte om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Som språkrör vill jag inte ställa vi mot dom för då är vi inte tillräckligt många som drar åt samma håll.
 
För den gröna rörelsen vill jag vara språkrör!
Som språkrör vill jag lyfta rättigheter och skyldigheter. Min rätt till ett gott liv på denna jord innebär att jag har en skyldighet att säkerställa din rätt till ett gott liv på denna jord. Det sammanfattas i Miljöpartiets tre solidariteter men då räcker inte fyra procent av rösterna. Vi måste samarbeta för att nå majoritet i besluten. Då behöver vi mindre konflikt och mer samarbete, mellan partier, mellan länder, mellan organisationer och mellan individer.

För detta accepterar jag nomineringen!

Carl Ståhle
Styrelseledamot för Klimatnätverket MP

RSS 2.0